T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
PMYO Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı

Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç Pinarhisar’Da Anildi

25/10/2017 16:00:01 - 20/12/2021 16:00:01 - 395 Okunma

Aliya İzzetbegoviç Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen konferansla anıldı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Yusuf Ziya Gökçek’in konuşmacı olduğu “Aliya İzzetbeoviç’in Sanat Anlayışı” başlıklı konferans 25 Ekim 2017 Çarşamba günü saat 11:00’de Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti.

Gökçek Aliya’ın sanat anlayışının şekillenmesinde, yaşadığı dönemin ve coğrafyanın etkisini dile getirerek, kendisine sanattaki varlığın, hakikatin keşfini ve açığa çıkarma vazifesinin yüklemiştir. “Din ruhtan, sanat ise karakterden bahseder. Fakat bunlar aynı fikri ifade etmek için sadece iki tarzdır” diyen Gökçek “Aliya din ve materyalizm arasında yapmış olduğu müzakerelerde sanatı, dinin bütün metafizik ve ruhsal anlamlarının hayat bulduğu bir olgu olarak ifade eder. İslam’a, din ve materyalizm arasında bir konum biçerek İnsan’ın ruh ve maddeden müteşekkil olduğunu gösterir.” şeklinde sözlerine devam etti.

Aliya’nın sanat anlayışının Din, Materyalizm ve İslam olarak ifade edilebilecek üç farklı istikameti değerlendiren Gökçek, sanata ilişkin değerlendirmelerinde dikkat çeken ilk ve en önemli hususlardan biri din gibi sanatın da asıl gayesinin, insanın tabiat ötesinde ulaşacağı ilahi âleme ilişkin olmasıdır. Sanat eserini oluşturan parçalardaki düzeni, bilim ve teknolojideki denge ve düzen ile anlamak mümkün değildir. Sanat ve din aynı soyağacının dalları olduklarından sanat eserinin niteliği dinin ahireti merkeze alan yapısından hareketle tam olarak anlaşılabileceğini ifade etti. 

Sözlerine, “Aliya’ya göre sanatın bilimle uyuşmazlık, ateizm ile olan karşıtlık yaşamaktadır. Aliya’nın sanat için uyguladığı temel sınıflandırma biçimi oldukça açıktır. Manevi hakikatlere ulaşmaya çalışan ve ateizmin esaretinde siyasete hizmetkâr olan iki sanat türü bulunmaktadır. İslam estetiğinde teşbih ilkesinden uzak durularak, tevhit ve tenzih çizgisine bağlı kalınması İslam sanatlarının soyutlamaya yönelmesine sebep olmuştur.” Diyerek devam eden Gökçek, “Bununla birlikte İslam’da din ve dünya şeklinde iki ayrı alan telakkisi olmaması, İslam sanatlarında manevi hakikatlere ulaşma gayesinin yanında dünyayı ve hayatı güzelleştirmek yönünde pratik bir gaye olduğunu da anlaşılır kılmaktadır.” diyerek konuşmasını sonlandırıldı. Konferans soru cevap faslının ardından gerçekleşen plaket töreni ile sonlandı.

Aliya Konferans Sanat Bosna Hersek

Facebook Twitter Google Plus
Aliya İzzetbegoviç'in Sanat Anlayışı

Duyurular

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.