Okulumuz halkla ilişkiler ve tanıtım programı tarafından düzenlenen ‘Bulgaristan Türkleri ve Bitmeyen Göç’ etkinliği Pınarhisar belediyesinin evsahipliği ile 24 Aralık 2024 tarihinde gerçekleşti. Programda yazar Mehmet Türker konuşmacı olarak yer aldı.
Programa Pınarhisar Belediye Başkanı İhsan Talay, Pınarhisar Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Çalık ve çok sayıda davetli katıldı.
Konuşmasına Balkanlarda ve Bulgaristan’da Türklerin tarihçesini anlatarak başlayan Türker, Bulgarlar ne kadar Türkleri kan kardeşi olarak kabul etmese de Bulgarların Türk boyu olduğunu dile getirdi. Türker konuşmasına Bulgaristan Türklerinin Pomaklar, Proto Bulgar, Peçenekler ve Komalılar olarak tarihsel bir sınıflandırma ile ele alınabileceğini söyleyerek devam etti.
Mehmet Türker, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin popülasyonun 93 Harbi ve Balkan savaşları sonrasındaki değişimini istatistiklerle anlattı. Birinci Dünya Savaşı sonrasında iktidara gelen Komünist Parti’nin kültürel asimilasyon politikalarına değinen Türker, özellikle kendi ideolojilerini empoze etmek için dönemin en etkili kitle iletişim aracı olan gazeteleri nasıl kullandıklarını anlattı. Bu politikalar karşısında Bulgaristan Türklerinin isimleri 6 defa alındığını ve 6 defa da iade edildiğini anlattı. Türklerin, 1949 yılında kurulan Belene Kampı’na kapatılmasını ve burada yaşanan asimilasyon süreçlerini anlatan kendisi ve ailesi de bu kampta kalan Türker, Türklerin kimliğini muhafaza etmesinde Medresettün-Nüvva’nın ve Nuri Turgut Adalı’nın mücadelesinin önemli rolünden bahsetti.
Adalı’nın Bugaristan’da yaşanan mezalimle ilgili Türkiye hükümetine yönelik bilgilendirmelerinin ve Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkili savunusu sonrasında kısmen bazı haklar elde edildiğine değinen Türker, 88-89 yıllarında yaşanan hareketlilik sonucu Kuzeydoğu Bulgaristan’da ve Varna bölgelerinde mitinglerden bahsetti. Mitingler sonrası 27 Mayıs 1989 günü Bulgaristan Türklerinin yurt dışına çıkabileceğinin ulusal televizyonda açıkladığını anlatan Mehmet Türker, bu tarihten itibaren göç hareketliliğinin başladığını söyleyerek sunumunu tamamladı.
Sunumun ardından yapımcılığını Mehmet Türker’in üstlendiği “Söndürülemiyen Meşale-Nuri Turgut Adalı’nın Hayatı” belgesinin gösterimi gerçekleşti. Belgesel gösteriminin ardından soru cevap faslı ve ödül töreni ile etkinlik son buldu.
klu pmyo toplumsal ilişkiler